Temmuz 26, 2013

yaptım yaptım MANTI yaptım..


evet değerli takipçilerim bir mantı deneme çalışmama daha hoş geldiniz..hem açtım(K),hem kapadım(K),hem pişirdim(K),hem de yedim(K)..aslında YEDİK..sevgili kız kardeşim Özge nin bizi ziyareti sırasında gerçekleşen bu etkinliğimiz başarı ile sonuçlanınca sizlerle de paylaşmak istedim..her nedense Özge ile yapılan bu mantı etkinliği artık geleneksele bağladı..ikimiz de meraklı ellerle oturduk hamurun başına..sıraya koyduk açma işini ve girdik mutfağa..denemesi bedava ama açması biraz zahmetli olan mantılarımızı iftihar ile sunuyorum..
BANA YARDIM EDEN ELLERİN DERT GÖRMESİN ÖZGEM..EŞİMİ DE UNUTMUYORUM AYRICA BAŞINDAN SONUNA KADAR HER MALZEMESİYLE İTİNA İLE İLGİLENEN SEVGİLİ EŞİM VE BAŞIMIZIN ETİNİ YİYEN OĞLUŞUM SİZLERE DE SELAMLAR..

MALZEME LİSTESİ:

HAMURU İÇİN:
1 kilo un(1 su bardağı kepekli un olsun)
tuz
isteğe göre bir yumurta ben koymadım
su

İÇİ MALZEMESİ:
yarım kilo kıyma
yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
2 adet soğan
tuz

SOSU İÇİN:
istenilen miktarda süzme yoğurt(neden istenilen diyorum çünkü yoğurt biraz damak işidir)
3 diş sarımsak
tereyağı(2-3 çorba kaşığı kadar)
kırmızı biber
süslemek için reyhan

YAPILIŞI:
Önce hamurundan başlayalım..unu bir kaba koyduk diğer malzemeleri de ekledik ve başladık suyunu yavaş yavaş eklemeye..hamurunu çok çok katı yapmayın kepekli un koyduğunuz için açmanız zor olabilir..kıvamlı bir hamur elde edince biraz dinlenmeye bırakalım ve iç malzemeye geçelim..

iç malzeme için önce soğanları minik minik doğrayın,maydanozunu kıyın,diğer malzemeleri ekleyin ve yoğurun..

şimdi açma işleminde sıra:önce tezgaha bir miktar un dökün ve hamurdan istediğiniz ölçüde koparın..çok koparırsanız büyük açmak zorunda kalırsınız..ne kadar açabilecekseniz o kadar koparın..oklavaya yapışmaması için arada hamurun içine un serpmek zorundasınız..yeterli ölçüde açtığınızı anlamak için elinizi altına koyun ve hamurdan eliniz çok görünmeyecek şekilde açın..ne çok kalın ne çok ince UNUTMAYIN..
şimdi kare şeklinde keselim ve iç malzemeyi koyalım..resimdeki gibi katlayın ve bir tarafını açık bırakın..

şimdi sıra kaynar suya mantıları atmaya geldi suyu iyice kaynatın biraz tuz ve yağ damlatın..mantıları içerisine salın..köpük gidince mantı pişmiştir..kevgire alın ve sosuna geçin.mantıların biraz soğuması gerek unutmayın..:)

önce yoğurdu hazırlayalım..sarımsakları tuzda ezin ve yoğurdunuza ekleyin..yoğurdun kıvamı ve miktarı sizlere kalmış..

sosu için hamurunuzun kenarlarından parçalar kalmıştı ya işte şimdi onları ekleme zamanı..onları çok küçük küçük doğrayın ve tereyağında kızartın..pul biberini de ekleyin ve altını kapatın..

HEPSİNİ BİRLEŞTİRELİM Mİ?
mantıyı,yoğurdu ve sosunu birleştirip kuru reyhanla süsleyip servise hazırlayın..AFİYETLE..

şekeri attım içine pekmez kattım..İNCİRLİ KURABİYEM..


Sizleri çok çok uzun yalnız bıraktım farkındayım takipçilerim;ama inanın her gün vicdan azabı duyarak sayfamı boş bırakmanın üzüntüsünü yaşadım..elim gitmedi yazmaya,paylaşmaya..yaşananlar çok engel oldu buna..neyse ki içimdeki yazma aşkı yine geri geldi.
incirli kurabiye tarifimi GURURLA SUNARIM :))..önce malzemler ama de mi?

MALZEME LİSTESİ:
hamuru için:
1 su barağı tahin
1 çay bardağı pekmez(pekmezin çeşidi ve miktarı damak tadınıza göre arttırılabilir ya da azaltılabilir..)
yarım paket margarin
1 çay bardağı buğday nişastası
1 yumurta
1 çay bardağı ceviz(toz şekline getirmeden hafif dişinize gelsin)
aldığı kadar un
kabartma tozu,vanilya

İÇ MALZEMESİ:
1 çay bardağı ceviz
9-10 adet kuru incir
1 çorba kaşığı toz şeker

YAPILIŞI:
önce hanurundan başlayalım.sıvı malzemelerin hepsini bir kapta karıştıralım ve diğer kuru malzemeleri de ekleyerek güzel bir kurabiye hamuru elde edelim..yaptığımız hamuru buzdolabına kaldıralım..ve iç malzemeye geçelim..

incirleri küçük küçük doğrayalım içine ceviz ve toz şekeri ekleyelim..şimdi sıra hamuru buzdolabından çıkarmada..hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım içini oyalım ve incirli harcı koyalım..sonra elimizle yuvarlayarak tepsiye üzerinden bastırarak alım ve 160 derecelik fırında pişirelim..arzuya göre üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz..AFİYETLE..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...